حسابرسی داخلی نقش مهمی را در سازمانها ایفا میکند و بهعنوان یک مکانیسم کلیدی عمل میکند. مسئولیت اصلی حسابرسان داخلی ارائه اطمینان از عملکرد موثر فرآیندهای مدیریت ریسک، حاکمیت و کنترل داخلی سازمان است. در ادامه تلاش شده است تا وظایف حسابرسی داخلی به تفضیل بیان شود.
نقش حسابرس داخلی
نقش حسابرس داخلی، ارزیابی مستقل و عینی عملیات درون یک سازمان است. این نقش بسته به نیاز صنعت یا شرکت میتواند متفاوت باشد، اما بهطور کلی، حسابرس وظیفه دارد جریان اطلاعات مربوطه را بین هیئت مدیره یا مدیریت ارشد شرکت حفظ کند. همچنین اطمینان یابد که عملیات و فرآیندهای تجاری با خط مشی شرکت و مقررات قانونی مطابقت دارد.
فرق حسابرس داخلی و خارجی
بزرگترین تفاوت بین وظایف حسابرسی داخلی و خارجی در نوع اطلاعاتی است که شما مدیریت میکنید. بهعنوان یک حسابرس داخلی، شما وظیفه مدیریت کلنگر اطلاعات را دارید که در درجه اول اطلاعات غیرمالی است. بهعنوان یک حسابرس خارجی، وظیفه شما بررسی وضعیت مالی یا معاملات تجاری و همچنین رعایت قوانین مختلف در صنعت است.
بیشتر بدانید: لیست قیمت خدمات حسابداری
وظایف حسابرسی داخلی چیست؟
حسابرسی داخلی یک ابزار مدیریتی است که برای بهبود فرآیندها و کنترلهای داخلی در یک شرکت به کار میرود. این موضوع شامل یک بخش در یک شرکت است که وظیفه دارد ارزیابی ریسکهای سازمان، محیط کنترل و اثربخشی عملیاتی را ارائه دهد. این بخش به هیئت مدیره و مدیریت ارشد که در ساختار حاکمیتی سازمان هستند، گزارش میدهد.
وظایف حسابرسی داخلی کدامند؟
بهعنوان یک حسابرس داخلی، نقش شما شامل ارائه یک بررسی عمیق در معاملات و فرآیندهای تجاری شرکت و سپس تجزیه و تحلیل و تبدیل اطلاعات به دادههای معنادار و روشنگر برای بهبود عملیات است. برای انجام این کار، حسابرس از تکنیکهایی مانند موارد زیر بهره میگیرد:
- بررسی مداوم رویههای تجاری شرکت.
- ارزیابی اینکه رویهها و فرایندهای مدیریت ریسک وجود داشته باشد.
- اجرای کنترلها برای محافظت در برابر کلاهبرداری و سرقت داراییها و پول سازمانی.
- اطمینان از مطابقت فرایندها با قوانین و مقررات.
- ارائه توصیههایی برای بهبود فرآیند
مسئولیتهای حسابرسان داخلی
تضمین موفقیت یک سازمان و پر کردن شکاف بین هیئت مدیره و تیم مدیریت شرکت یک شاخص کلیدی عملکرد است. در زیر به برخی از مسئولیتها و وظایف حسابرسی داخلی اشاره میشود:
- ارزیابی فعالیتهای مدیریت ریسک در سازمان
- تعیین انطباق سازمان با قوانین و مقررات مربوط
- ارزیابی و ارائه توصیههایی که میتواند به بهبود کنترل داخلی کمک کند.
- بررسی تقلب از طریق ارزیابی ریسک کلاهبرداری که از اصول بازدارندگی استفاده میکند.
- ارائه مشاورههای دقیق و کامل برای رسیدن به هدف و انطباق با قوانین و مقررات
- انجام تکالیف حسابرسی که به آنها محول شده است.
- یادگیری و مطالعه خط مشیها و دستورالعملهای سازمان
- شناسایی دامنه حسابرسی و تدوین برنامههای سالانه در سازمان
- جمع آوری، تجزیه و تحلیل، ارزیابی و ارائه اسناد حسابداری، گزارشها، دادهها و نمودارها
- پیگیری ممیزیها برای نظارت بر مداخلات مدیریتی
- ترویج اخلاق و شناسایی رفتار نامناسب در شرکت
بیشتر بخوانید: آشنایی با اصول حسابداری
ویژگیهای یک حسابرس داخلی حرفهای
هنگام انجام وظایف حسابرسی داخلی باید عینی، مستقل و بیطرف باشید. در زیر برخی از ویژگیهایی که یک حسابرس داخلی حرفهای باید داشته باشد آورده شده است.
- صداقت – استانداردهای کاری اخلاقی بالا
- استقلال – توانایی کار به تنهایی زیرا حسابرسان ممکن است دور از تیم خود سفر کنند.
- مهارتهای ارتباطی خوب – توانایی توضیح یافتهها و بینشهای خود
- تنوع – توانایی تغییر با روندها و امور جاری
- اقناع – توانایی برقراری ارتباط موثر در مسیر اقدام لازم
- قاطعیت – در طول فرآیند حسابرسی اعتماد به نفس داشته باشید و دستور کار را کنترل کنید.
- قابلیت اطمینان – آنها باید با صرف زمان و انرژی خود آماده باشند تا برای تمام فرآیندهای حسابرسی حیاتی در دسترس باشند.
- وقت شناسی – حسابرسان باید گزارشها را به موقع تحویل دهند و از آنجایی که یک تیم درگیر است، یک حسابرس خوب باید در همه جلسات وقت شناس باشد.
مهارت های کلیدی سخت حسابرسان داخلی
مهارتهای سخت در حیطه وظایف حسابرسی داخلی عبارتند از:
- دانش حسابداری: شرکتها دادههای مالی را در اختیار حسابرسان قرار می دهند که میتواند شامل صورتهای مالی باشد. حسابرسان باید درک کنند که چگونه این اسناد را بخوانند، تجزیه و تحلیل کنند و درعینحال اصول حسابداری و قوانین مربوطه را بهکار بگیرند.
- ریاضیات: حسابرسان داخلی با اعدادی کار میکنند که نیاز به محاسبات اولیه دارند. حسابرسان از ریاضیات برای محاسبه هزینههای استهلاک، نرخ سوخت و مالیاتهای تخمینی استفاده میکنند.
- تجزیه و تحلیل: حسابرسان باید خدماتی فراتر از بررسی دادهها، از جمله تجزیه و تحلیل دادهها، پیشبینی، و الگوهای شناسایی ارائه دهند. حسابرسان برتر میتوانند این دادهها را برای شناسایی مغایرتها و مسائل آتی بررسی کنند.
- فناوری: شرکتها ممکن است از انواع نرمافزارهای حسابداری و حسابرسی استفاده کنند. حسابرسان باید نرمافزارهای رایج را درک کنند و بدانند که چگونه با برنامههای جدید سازگار شوند. افراد حرفهای ممکن است از نرمافزارهای اضافی برای اهداف تحقیق، ارتباطات و تجزیه و تحلیل استفاده کنند.
بیشتر بدانید: راهنمای باشگاه مشتریان سپیدار
مهارت های کلیدی نرم برای حسابرسان داخلی
مهارتهای نرم کلیدی حسابرسان در حوزه وظایف حسابرسی داخلی عبارتند از:
- حافظه: افراد باید بتوانند قوانین حسابداری، طبقهبندی اقلام حسابداری شرکتی و بحث با اعضای تیم را به خاطر بسپارند.
- ارتباطات: حسابرسان باید با بخشهای مختلف کار کنند تا کنترلهای موجود را درک کنند و تغییرات مورد نیاز را پیشنهاد بدهند. افراد باید مهارتهای ارتباطی کلامی و نوشتاری برای بحث در مورد مسائل حساس و توضیح تغییرات را داشته باشند.
- قابل اعتماد: حسابرسان داخلی به دادههای اختصاصی دسترسی دارند و میتوانند به حفظ ایمنی شرکت کمک کنند. شرکتها باید به حسابرسان خود اعتماد کنند تا اطلاعات را خصوصی نگه دارند و بررسیهای عینی ارائه دهند.
- ممیزی: ممیزیها میتوانند پروژههای بلندمدتی باشند که نیازمند رسیدگی به مسائل پیچیده هستند. حرفهایها باید دادهها را مورد بررسی قرار دهند، با بخشهای مختلف کار کرده و در شرایط چالش برانگیز اعتمادبهنفس خود را حفظ کنند.
جمع بندی
مسئولیتها و وظایف حسابرسی داخلی برای حصول اطمینان از حاکمیت موثر و مدیریت ریسک در سازمانها بسیار مهم است. حسابرسان داخلی از طریق ارزیابیها و توصیههای جامع خود نه تنها به حفاظت از داراییها کمک میکنند بلکه به موفقیت و پایداری کلی سازمان نیز کمک میکنند. نقش آنها در پرورش فرهنگ پاسخگویی و بهبود مستمر ضروری است.